Queer Movie Nights 2024: Αυλαία έριξε η γιορτή του queer κινηματογράφου

Μια γιορτή του queer κινηματογράφου γεμάτη με συναντήσεις, συζητήσεις και κυρίως προβολές ξένων και ελληνικών queer ταινιών

Αυλαία έριξαν τη Δευτέρα (20/5) τα Queer Movie Nights, το Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS.

Συνολικά, φέτος, προβλήθηκαν 28 ταινίες – πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα- καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer κινηματογραφικής σκηνής.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα (Πέμπτη 16/5), πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον κινηματογράφο Τριανόν για να παρακολουθήσει το πρώτο μέρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αλλά και την επίσημη ταινία έναρξης του φεστιβάλ, «Norwegian Dream». Την ταινία προλόγισε -μέσω βίντεο- ο σκηνοθέτης της, Λάιβ Ίγκορ Ντέβολντ (Leiv Igor Devold), ο οποίος αφού ευχαρίστησε το φεστιβάλ για τη φιλοξενία της ταινίας του, μίλησε για το περιεχόμενο και τους στόχους του «Norwegian Dream». Μετά την προβολή, ακολούθησε ένα καλωσόρισμα στο φουαγέ του κινηματογράφου.

[…] «Όταν άρχισα να δουλεύω πάνω στην ιδέα το 2011, στην πραγματικότητα δεν ήξερα τι είναι διαθεματικότητα (αν και την είχα βιώσει), οπότε για μένα η δημιουργία της ταινίας μού έδωσε, επίσης, την ευκαιρία να μάθω λέξεις και θεωρίες που με βοηθούν να κατανοήσω καλύτερα τον εαυτό μου και τον κόσμο στον οποίο όλοι ζούμε.»

[…] «Σας ευχαριστούμε για την προβολή της ταινίας στα QUEER MOVIE NIGHTS στην Αθήνα! Γνωρίζω ότι φεστιβάλ όπως αυτό σημαίνουν πολλά για τους ανθρώπους και δίνουν την αίσθηση της κοινότητας και του “ανήκειν”. Σας ευχαριστώ για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε όλοι σας στο φεστιβάλ! Σας εύχομαι ένα υπέροχο, προκλητικό και χαρούμενο φεστιβάλ.» – Λάιβ Ίγκορ Ντέβολντ

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (Παρασκευή 17/5), τα άτομα που παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το δεύτερο μέρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, καθώς και να απολαύσουν τις δύο μεγάλου μήκους ταινίες: «My Policeman» του Μάικλ Γκράντατζ  (Michael Grandage) και «Sisi & I» της Φραουκέ Φινστερβάλντερ (Frauke Finsterwalder). Μετά την προβολή τους και οι δύο ταινίες σχολιάστηκαν θετικά από τον κόσμο τόσο για την καλλιτεχνική τους προσέγγιση όσο και για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίες που διαχειρίστηκαν.

Σε αντίστοιχο κλίμα και η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ (Σάββατο 18/5), η οποία φιλοξένησε το τρίτο και τελευταίο μέρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Queer ταινιών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κόσμο – όπως και τις προηγούμενες μέρες – να ψηφίσει την αγαπημένη του. Στο πλαίσιο, μάλιστα, των προβολών αυτών οι ηθοποιοί της ταινίας «Τσικιτιγκλόν, Η Νεράιδα Και Το Παλικάρι», Μάριος Ιωάννου και Φένια Αποστόλου, ανέβηκαν στη σκηνή, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία της ταινίας. Αντίστοιχο χαιρετισμό απηύθυναν και οι συντελεστές της ταινίας «Becoming Ithaca», Μενέλας Σιαφάκας και Δημήτρης Παγώνης.

Ειδικός προσκεκλημένος της ημέρας ήταν ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Άντονι Χίκλινγκ (Antony Hickling), ο οποίος με αφορμή την προβολή του «Down In Paris» βρέθηκε στον χώρο του φεστιβάλ για να προλογίσει την ταινία του και να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

[…]  «Ο χαρακτήρας που υποδύομαι στην ταινία είναι σίγουρα εμπνευσμένος από βαθιά προσωπικές αφηγήσεις και, ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα του αντικατοπτρίζουν τις δικές μου εμπειρίες. Στόχος μου για την ταινία ήταν να δημιουργήσω μια ντοκιμενταρίστικη αυθεντικότητα. Φιλοδοξούσα το κοινό να αισθάνεται σαν να παρακολουθεί την πραγματική μου ζωή, θολώνοντας έτσι τη διάκριση μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και παραμένει μυθοπλαστικό.»

[…] «Η αυθεντική αναπαράσταση ενός queer χαρακτήρα υπήρξε ζωτικής σημασίας για μένα, καθώς αντικατοπτρίζει σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας και των εμπειριών μου. Ο στόχος μου δεν ήταν απαραίτητα να παρουσιάσω μια εναλλακτική οπτική ματιά, αλλά μάλλον έναν ειλικρινή –  αληθινό queer στοχασμό της ζωής μου στο Παρίσι.» – Άντονι Χίκλινγκ

Oι προβολές της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την ταινία «Hilma» του Λάσε Χάλστρομ (Lasse Hallström).

Στο queer κινηματογράφο από την Ελλάδα ήταν αφιερωμένη η τέταρτη μέρα του φεστιβάλ (Κυριακή 19/5). H αρχή έγινε με την ταινία «ΕΧ» του Γιώργου Μαρκάκη. Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στο φεστιβάλ για να χαιρετίσει τον κόσμο αλλά και για να απαντήσει (μετά την προβολή της ταινίας) στις ερωτήσεις του.

[…]  «Το EX απεικονίζει τις πραγματικότητες που δημιουργούνται και συμβαίνουν στις τουαλέτες ενός κλαμπ στο Βερολίνο με μια εντυπωσιακή αίσθηση οικειότητας. Ήθελα να αποτυπώσω αυτόν τον – δίχως ταμπέλες κόσμο – με ρεαλισμό. Γι΄αυτό και έπρεπε να δουλέψω με πραγματικούς κλάμπερς.» –  Γιώργος Μαρκάκης

Η μέρα συνεχίστηκε με το Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, στο οποίο συμμετείχαν έξι συνολικά queer ταινίες από την Ελλάδα. Οι ταινίες είχαν ως θέμα σημαντικά ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (ομόφυλη συντροφικότητα, κοινωνική αποδοχή, ταυτότητα & έκφραση φύλου). Μετά την ολοκλήρωση των προβολών ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει την αγαπημένη του ταινία και να παρακολουθήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τον queer κινηματογράφο στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργ@ και συντελεστ@ των ταινιών που προβλήθηκαν, ανέβηκαν στη σκηνή μιλώντας για τις δημιουργίες τους αλλά και για την πραγματικότητα που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Όλ@ τους μίλησαν για την ανάγκη που υπάρχει για «περισσότερες ταινίες στη χώρα μας που να μεταφέρουν με ρεαλισμό τις ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρίες, χωρίς στερεότυπα» καθώς και για τις «πολλές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ασχολούνται με τον queer κινηματογράφο». Tέλος, αφού ευχαρίστησαν για τη φιλοξενία ευχήθηκαν «να υπάρξουν περισσότερα φεστιβάλ στη χώρα μας, όπως αυτό των Queer Movie Nights».

Η πέμπτη μέρα (Δευτέρα 20/5) ήταν και η τελευταία για τα φετινά Queer Movie Nights, με μια δωρεάν προβολή στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Τα άτομα που βρέθηκαν στον χώρο του Γερμανικού Ινστιτούτου παρακολούθησαν  την ταινία «ANIMA – My Father’s Dresses» της Ούλι Ντέκερ (Uli Decker), και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου και την επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Τα βραβεία του κοινού

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους, καλύτερη ταινία: Euridice, Euridice (Lora Mure-Ravaud,Γαλλία, 2022, 42′)

Το κοινό ψήφισε την ταινία «Euridice, Euridice» και την ανέδειξε ως την καλύτερη ταινία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Η γαλλική ταινία της Λόρα Μουρ-Ραβό (Lora Mure-Ravaud) μας παρουσιάζει την Οντίνα, η οποία είναι τρομερα ερωτευμένη και μοιράζεται τη ζωή της με την Αλεξία. Η ιστορία αγάπης τους είναι γεμάτη πάθος. Αλλά μια μέρα, η Αλεξία θα πάει στην πατρίδα της, την Ελλάδα και δεν επιστρέφει.

 

Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους – καλύτερη ταινία: Μeow (Ανδρέας Παύλου, Ελλάδα, 22′)

Το κοινό ψήφισε την ταινία «Meow» και την ανέδειξε ως την καλύτερη ταινία στο Eλληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Η ταινία του Ανδρέα Παύλου μας παρουσιάζει την Νεφέλη, ένα νεαρό τρανς κορίτσι, που ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα μετά το θάνατο του πατέρα της. Η ζωή της εκτυλίσσεται ασφυκτικά αφού ταυτόχρονα την παρακολουθούμε από την «κλειδαρότρυπα» του σπιτιού της.

Τα Queer Movie Nights πραγματοποιούνται από το περιοδικό ANTIVIRUS, στο πλαίσιο του Τhis is Athens – City Festival του Δήμου Αθηναίων. Το Mad και το Mad Radio 106,2 είναι χορηγοί επικοινωνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *