To Hair: The American Tribal Love-Rock Musical των James Rado and Gerome Ragni κλείνει φέτος 50 χρόνια από την πρώτη φορά που ανέβηκε στο θέατρο. Ήταν το 1967 όταν πρωτοανέβηκε στο Joseph Papp’s Public Theater, η αντιπολεμική παράσταση που αναφέρεται σε μια “φυλή Hippies” με πολιτική δραστηριότητα που εναντιώνονται στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Με αναφορές στη δύσκολη περίοδο εκείνη το μήνυμά του παραμένει σημερινό. Παρότι εκείνη την εποχή το έργο μιλάει για τη σεξουαλική επανάσταση ως απάντηση στη βαρβαρότητα του πολέμου, θα μπορούσαμε να πούμε πως σήμερα οι άνθρωποι δεν βρίσκουν ένα τρόπο να επαναστατήσουν κατά του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που υφίσταται στον πλανήτη (και το έχουμε ζήσει στο πετσί μας όσο λίγοι).
Ο Claude, ο καλός φίλος του Berger, η συγκάτοικός τους Sheila και οι φίλοι τους αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις νέες τους ζωές, τους έρωτές τους και τη σεξουαλική επανάσταση με την εξέγερσή τους ενάντια στον πόλεμο, την συντηρητική κοινωνία και τους γονείς τους. Τελικά, ο Claude πρέπει να αποφασίσει αν θα αντισταθεί όπως έκαναν οι φίλοι του ή να υποκύψει στις πιέσεις των γονιών του (και της συντηρητικής Αμερικής) να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, να συμβιβαστεί εγκαταλείποντας τις φιλειρηνικές του ιδέες και να διακινδυνεύσει τη ζωή.
Το Mad στις πρόβες του Hair
Παρακολουθήσαμε μέρος της πρόβας του έργου και απολαύσαμε σκηνοθέτη και ηθοποιούς σε πολύ fun και παραγωγικές στιγμές. Στρατιώτες όλοι οι ηθοποιοί στις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μαλισσόβα, δούλεψαν από την ερμηνεία τους μέχρι την ανάσα και το βλέμμα τους.
Το δύσκολο φαντάζομαι ήταν για τον Ίαν Στρατή που ενώ είναι Λέων στο ζώδιο “αναγκάζεται” να υποδυθεί τον Υδροχόο. Η σκηνή της περίεργης σεξουαλικής περίπτυξης των ηθοποιών μεταξύ τους μπορεί να έγινε με κάθε επαγγελματισμό αλλά κανείς δεν είχε παρατηρήσει τον Αναστάση Ράμμο στο πάνω μέρος της σκηνής να τρολάρει τους υπόλοιπους μένοντας μόνος του στο κεντρικό μπαλκόνι. Ο Αιμιλιανός και η Μαίρη δούλεψαν αρκετά την ένταση του λόγου τους καθώς κλήθηκαν να παραστήσουν (όπως και οι υπόλοιποι) τη γνωστή συνήθεια των Hippies να καπνίζουν μαριχουάνα. Ο Άρης Πλασκασοβίτης προσεγγίζει το έργο με μια όμορφη παιδικότητα, αν και εκείνη τη μέρα τον ταλαιπωρούσε το συνάχι του.
Ο σκηνοθέτης μίλησε κάποια στιγμή στο μικρό διάλειμμα της πρόβας με μερικούς ηθοποιούς για το πώς έχει βιώσει την ίδια παράσταση στο Άμστερνταμ και το πώς θα μπορούσαν να δείξουν την ίδια λάμψη με εκείνη που βίωσε και ο ίδιος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δυνατές και επιβλητικές φωνές του Ίαν και του Αναστάση θα σε καθηλώσουν, ενώ πρέπει να περιμένεις ότι θα υπάρχει αρκετή διαδραστικότητα με τους θεατές καθώς πολλές φορές οι ηθοποιοί είτε κατεβαίνουν από τη σκηνή είτε απευθύνονται σε αυτούς με χαρακτηριστική ατάκα “έχεις ψιλά;”.
Η αίσθησή μου με μια φράση: Μήπως κάτσαμε αρκετά τον καναπέ μας; Μήπως είναι ώρα να σταματήσουμε να είμαστε θεατές σε ό,τι μας επιβάλλουν οι “μεγάλοι”;
Επίσης εύκολα καταλαβαίνεις πως στο έργο δεν ξεχωρίζεις τα “μεγάλα και δυνατά” ονόματα, όπως θα μπορούσες να κάνεις σε οποιοδήποτε άλλο έργο, καθώς καθένας από τους πρωταγωνιστές έχει ξεχωριστό ρόλο και σίγουρα θα τους αγαπήσεις όλους (και τις φωνές τους). Ανυπομονώ βέβαια να ακούσω τη Μαίρη να τραγουδάει και να δω αν θα καταφέρει την κορώνα!
Για την επέτειο των 50 ετών του έργου ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ο’ Μπόιλ έχει δηλώσει στο Euronews: “Υπάρχουν πολλά στοιχεία στην παράσταση που εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Η ισότητα των γυναικών, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οι ζωές των μαύρων, περιβαλλοντικά θέματα, η πυρηνική ενέργεια, ο πυρηνικός πόλεμος, όλα αυτά που δυστυχώς συμβαίνουν ή συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Αμερική 50 χρόνια μετά”.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥN
Αιμιλιανός Σταματάκη
Μαίρη Συνατσάκη
Ίαν Στρατής
Άρης Πλασκασοβίτης
Κατερίνα Σούσουλα
Angelika Dusk
Κρυσταλλία
Αναστάσιος Ράμμος
Ξένια Ντάνια
Φαίδων Φαρίντ
Γιάννης Μανιατόπουλος
Αγγέλα Σιδηροπούλου
Ντένια Λεβέντη
Σταύρος Μπέκας
Έλενα Βακάλη
Πάνος Μαλακός
Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Απόδοση Στίχων: Γιάννα Βασιλείου
Χορογραφίες: Νίκος Μαριάνος
Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης
Σκηνογράφος: Ζήσης Παπαμίχος
Μουσική διδασκαλία – διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Κουρέτας
Ηχητικός σχεδιασμός: Νίκος Χρονόπουλος
Φωτιστικός σχεδιασμός: Περικλής Μαθιέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Σουλεϊμάν
Βοηθός χορογράφου: Στεφανία Σωτηροπούλου
Graphic designer: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Trailer παράστασης : Νικόλας Οικονομίδης
Επιμέλεια προγράμματος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Μακιγιάζ: Make Up Lab by Yannis Marketakis
Hair styling αφίσας: Σπύρος Σαμοΐλης
Φωτογραφίες αφίσας: Κοσμάς Κουμιανός
Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ, ΑΜΟΡΓΟΥ 20, ΚΥΨΕΛΗ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ 15 ΕΥΡΩ
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-xora/hair/
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κάθε Τετάρτη στις 20:00
Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00
Κάθε Κυριακή στις 19:00
του Φώτη Κωνσταντόπουλου |http://oikotimes.com
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην επόμενη σελίδα.
- 1
- 2
News
Το ΟΚ! με τον Θέμη Γεωργαντά, επέστρεψε!
Το ΟΚ! με τον Θέμη Γεωργαντά, επέστρεψε! Η μακροβιότερη μουσική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση επιστρέφει ανανεωμένη! Το "OK!" είναι μία
News
Mad Giveaway: Pizza Fan @Mad Radio 106,2
Mad Giveaway: Pizza Fan @Mad Radio 106,2. OPOI ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «PIZZA FUN @ MAD RADIO 106,2 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ»A. Εισαγωγή
News
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη. Το βραβευμένο και μεταφρασμένο σε 7 γλώσσες, έργο της Χρύσας Σπηλιώτη...
News
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Παρέδωσε τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Παρέδωσε τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πιστός πάντα
News
Λαμπερό ρεβεγιόν με τον Χρήστο Μάστορα και τις ΜΕΛΙSSES στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Περιφέρειας Αττικής
Λαμπερό ρεβεγιόν με τον Χρήστο Μάστορα και τις ΜΕΛΙSSES στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Περιφέρειας Αττικής. Με μια μεγάλη εορταστική...
News
Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες: Η ιστορία πίσω από τα δυο παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες: Η ιστορία πίσω από τα δυο παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μελομακάρονα vs Κουραμπιέδες: Είτε τους...