Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Iό Ebola

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ EBOLA

Οι επιδημίες του ιού Ebola είναι ίσως από αυτές που προκαλούν το μεγαλύτερο πανικό και κοινωνική αναστάτωση. Ο ιός, αν και αριθμεί περίπου 40 χρόνια από την πρώτη απομόνωση και ταυτοποίησή του, με περίπου 25 επιδημίες στην Αφρικανική ήπειρο, έχει φτάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο να έχει προκαλέσει μια πρωτοφανούς μεγέθους επιδημία στη Δυτική Αφρική με σχεδόν 9.000 κρούσματα και 4.500 θανάτους, με βάση τις επίσημες και μόνο καταγραφές. Κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τα κρούσματα αυξάνονται κατά 1.000 ανά εβδομάδα, ενώ αν δεν γίνει εντατικοποίηση των προσπαθειών περιορισμού της επιδημίας τα νέα κρούσματα ενδέχεται να αυξάνονται σε πάνω από 5.000 ανά εβδομάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ- ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά ασθενούς. Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα. Εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές και μεταβολές στο οικοσύστημα, όπως η αποψίλωση των πυκνών τροπικών δασών, οδήγησε τις καρποφάγες νυχτερίδες και τα άγρια ζώα να μετακινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την μεταφορά του ιού στον άνθρωπο. Οι γιατροί των χωρών που έχουν πληγεί, αλλά και ο ευρύτερος πληθυσμός, δεν είχαν εμπειρία από τη νόσο που προκαλεί ο ιός Ebola, που πολλές φορές μιμείται νοσήματα με μεγάλη συχνότητα στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι η ελονοσία και ο πυρετός Lassa. Και, ενώ στις παλαιότερες επιδημίες Ebola η εμπειρία που υπήρχε, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, περιόριζε την εξάπλωση του ιού στο νοσοκομειακό περιβάλλον, στην παρούσα επιδημία καταγράφονται περισσότερα από 400 κρούσματα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με σχεδόν 240 θανάτους.

ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Ο έλεγχος της επιδημίας βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση του ασθενούς και χορήγηση κατάλληλης υποστηρικτικής θεραπείας. Με τα μέτρα αυτά μειώνεται όχι μόνο η θνητότητα (από 60-90% σε κάτω του 30%), αλλά και η μετάδοση του ιού. Στην παρούσα φάση είναι απόλυτα αναγκαίος ο περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας που εξελίσσεται στη Δυτική Αφρική. Η επιδημία, εκτός της απώλειας ανθρώπινων ζωών, οδηγεί και σε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στις κοινωνίες ολόκληρης της Αφρικανικής ηπείρου. Οικονομία, σταθερότητα και ασφάλεια είναι οι καίριοι τομείς που ενδέχεται να δεχτούν ισχυρά πλήγματα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για την κατασκευή σταθμών μόνωσης των ασθενών, κινητών διαγνωστικών μονάδων, δημιουργίας δικτύου νοσοκομείων, καθώς και από αέρος γεφυρών για άμεση αποστολή έμψυχου και άψυχου υλικού.

Ο ΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε εθνικό επίπεδο το θέμα παρακολουθείται στενά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση, άλλα και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, για τον άμεσο εντοπισμό και σωστή διαχείριση ύποπτων περιστατικών.
Παράλληλα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας. Μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *