Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Ιό Ebola

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ EBOLA

Ο ιός αριθμεί περίπου 40 χρόνια από την πρώτη απομόνωση και ταυτοποίησή του, με περίπου 25 επιδημίες στην Αφρικανική ήπειρο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προκαλέσει μια πρωτοφανούς μεγέθους επιδημία στη Δυτική Αφρική με σχεδόν 9.000 κρούσματα και 4.500 θανάτους.
Οι χώρες που κυρίως έχουν πληγεί είναι η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία, ενώ πρόσφατα, και ανεξάρτητα της τρέχουσας επιδημίας, καταγράφονται κρούσματα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Πρόσφατα, καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα εκτός της Αφρικανικής Ηπείρου. Στις ΗΠΑ (1 Λιβεριανός που εκδήλωσε συμπτώματα και απεβίωσε και 2 νοσηλευτές που τον φρόντιζαν) και στην Ισπανία (1 νοσηλεύτρια που φρόντιζε ιερέα, μέλος ιεραποστολής στη Δυτική Αφρική).

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ- ΕΞΑΠΛΩΣΗ
Πιστεύεται, ότι οι καρποφάγες νυχτερίδες μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό στα άγρια ζώα και τον άνθρωπο.
Στη συνέχεια ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, μετά από επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά ασθενούς. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα.
Στην εξάπλωση, του ιού στην Αφρικανική Ήπειρο ρόλο, έχουν παίξει το χαμηλό υγειονομικό σύστημα, τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας καθώς και η άγνοια και/ή οι προκαταλήψεις.

ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ
Ο έλεγχος της επιδημίας βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση του ασθενούς και χορήγηση κατάλληλης υποστηρικτικής θεραπείας. Με τα μέτρα αυτά μειώνεται όχι μόνο η θνητότητα (από 60-90% σε κάτω του 30%), αλλά και η μετάδοση του ιού.
Παράλληλα είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η ιχνηλάτηση κάθε περιστατικού.

Ο ΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε εθνικό επίπεδο το θέμα παρακολουθείται στενά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση, άλλα και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, για τον άμεσο εντοπισμό και σωστή διαχείριση ύποπτων περιστατικών.
Παράλληλα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας. Μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *