Μάρκος Σεφερλής: «Η Επίδαυρος θα ήταν ένα βήμα, αλλά όχι η καταξίωση»

Ο Μάρκος Σεφερλής είναι το τηλεοπτικό πρόσωπο της σεζόν. Δείτε ένα απόσπασμα από όσα δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο People…

«Πίστευα από την αρχή πως μπορώ να ανταποκριθώ»

«Όταν αποδέχτηκα την πρόταση για το πρωινό, πίστευα ότι μπορώ να ανταποκριθώ, διότι στο θέατρο κάνω ακριβώς αυτό: Ψυχαγωγώ τον κόσμο. Το stand up comedy στην αρχή της παράστασης έχει το στοιχείο της αλληλεπίδρασης με το κοινό, το ίδιο που χαρακτηρίζει και μια ζωντανή εκπομπή. Το να παρουσιάζω κάποια θέματα ή να μεσολαβώ στην κάθε κουβέντα λέγοντας αστεία, όπου το επιτρέπει ή το επιβάλλει η περίσταση, δεν μου είναι δύσκολο, γι’ αυτό και είπα το “ναι”. Έγινε πολύς ντόρος γύρω από το τι θα είναι το νέο πρωινό. Υπήρχε μεγάλη αναμονή κι αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα. Κάπου διάβασα πως μπήκαν 100.000 νέοι τηλεθεατές στην πρωινή ζώνη, έστω από περιέργεια, για να δουν τι είναι αυτό το νέο προϊόν. Φαίνεται, μάλιστα, μια τάση του νεανικού κοινού προς τη νέα αυτή εκπομπή, που είναι διαφορετική απ’ ό,τι προϋπήρχε. Η υποδοχή των πρώτων ημερών ήταν θερμή, αλλά δεν επαναπαύομαι σε αυτό».

«Βιάστηκαν να πουν πως θα μεταφέρω την επιθεώρηση στο Πρωινό»

«Με το Μega συζητούσαμε αρχικά για ένα βραδινό show, το οποίο θα γίνει μόλις τελειώσω τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και εγκατασταθώ μόνιμα στην Αθήνα. Θα βγει γύρω στα Χριστούγεννα και θα είναι ένα show στο γνώριμο ύφος μου, με τα σκετς και τις μεταμφιέσεις. Πολλοί βιάστηκαν να πουν πως θα μεταφέρω την επιθεώρηση στην πρωινή ζώνη. Νομίζω, όμως, πως διαψεύστηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν κάποια στιγμή χρειαστεί ένα σκετς στο Μega με Μία δεν θα γίνει».

«Δεν ονειρευόμουν τίποτα απ’ όσα κάνω σήμερα»

«Ως παιδί, στην Κόρινθο, δεν ονειρευόμουν να κάνω τίποτα από αυτά που κάνω σήμερα. Μικρότερος δεν έβλεπα ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ούτε προσπαθούσα να μοιάσω σε κανέναν ηθοποιό. Δεν ονειρευόμουν να γίνω κάτι συγκεκριμένο, όχι γιατί ήμουν τεμπέλης, αλλά επειδή δεν είχα πάθος για κάποιο επάγγελμα. Ήμουν αριστούχος μαθητής και οι γονείς μου με προόριζαν για γιατρό ή δικηγόρο, αλλά αυτά τα επαγγέλματα δεν με γοήτευαν. Για εκείνους, που ήταν νερουλάδες, νερό πουλούσαν με βυτίο στην Κόρινθο, αυτό ήταν το όνειρο. Ήταν άνθρωποι της εργατιάς, δούλευαν ασταμάτητα, πέρασαν δύσκολα κι από αυτούς έχω πάρει, νομίζω, το γονίδιο της εργασιομανίας.

«Κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να μου εξηγήσει τι είναι ποιότητα»

«Έχω μάθει να αντέχω, αλλά με πικραίνουν ορισμένα πράγματα, γιατί καταλαβαίνω το μέγεθος της κακίας που υπάρχει στον κόσμο. Επιβεβαιώνεται αυτό που είχε πει κάποτε ο Χριστόδουλος: Στην Ελλάδα, όταν βλέπουμε να βγάζει πολύ γάλα η κατσίκα του γείτονα, δεν ζητάμε μια ίδια, αλλά να του ψοφήσει. Αυτό με ενοχλεί και στο θέατρο. Πολλές από τις παραγωγές που κάνω έχουν πολύ κόσμο. Κάποιοι, όμως, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να έρθουν να δουν γιατί έρχεται όλος αυτός ο κόσμος. Μένουν από μακριά και λένε: “Mα γιατί πάει καλά αυτό το πράγμα;”. Αν δεν το έχεις δει, πώς έχεις άποψη; Έχω εισπράξει σνομπισμό, αλλά δεν θα πω από “ποιοτικούς”, γιατί κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να μου εξηγήσει τι είναι ποιότητα. Η κριτική που είχε γράψει πριν από κάποια χρόνια ο Κώστας Γεωργουσόπουλος με έκανε να νιώσω δικαίωση, όχι από τον κόσμο, αλλά από τους ανθρώπους του χώρου. Μετά από αυτό, παρατήρησα αλλαγή συμπεριφοράς από κάποιους. Πρόσωπα που δεν έρχονταν ποτέ πριν ξεκίνησαν να βλέπουν παραστάσεις μου. Υπήρξε μια απενοχοποίηση. Όταν, μετά από καιρό, συνάντησα τον Γεωργουσόπουλο σε μια παράσταση, τον ευχαρίστησα για όσα έγραψε για μένα. Ντρεπόμουν, γιατί δεν τον ήξερα τον άνθρωπο».

«Η Επίδαυρος θα ήταν ένα βήμα, αλλά όχι η καταξίωση»

«Με ρωτάς αν θα ήθελα να παίξω Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Θα ήταν ακόμα ένα βήμα, αλλά όχι η καταξίωση. Μου αρέσει ο Αριστοφάνης και νιώθω πως μπορώ να αντεπεξέλθω σε αριστοφανικούς ρόλους. Ο αξέχαστος Θύμιος Καρακατσάνης, ένας άνθρωπος που έπαιζε τον Αριστοφάνη στα δάχτυλα, μου είχε πει: “Εσύ πρέπει να κάνεις Αριστοφάνη. Έχεις το ταμπεραμέντο”. Πιστεύω πως θα έρθει κόσμος από όλη την Ελλάδα για να δει τον Σεφερλή σε έναν τέτοιο ρόλο. Θα είναι μια γιορτή για όσους με ακολουθούν το να πάνε στην Επίδαυρο, που μπορεί να μην έχουν ξαναπάει ποτέ, να δουν μια παράσταση με εμένα. Θα ήταν μια πρόκληση».

«Όποιος θέλει να ακουστεί πετάει το όνομα “Σεφερλής”»

«Στενοχωρήθηκα με αυτό που έγινε με τη φάρσα για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί άγχωσα το ηλικιωμένο ζευγάρι. Αν και η αλήθεια είναι πως δεν είχα καλή “επιστροφή” και δεν άκουγα καλά τι έλεγαν, κάτι που δεν το έχω ξαναπεί. Δεν το λέω σαν δικαιολογία. Ό,τι είπα το είπα με χιούμορ και όχι με σκοπό να τους στενοχωρήσω και να τους ταράξω. Ζήτησα συγνώμη με όλη μου την καρδιά και όχι επειδή φοβήθηκα τις μηνύσεις. Ο δεύτερος λόγος που στενοχωρήθηκα, όμως, είναι πως μετά από τόσα χρόνια που γίνονται φάρσες, και μάλιστα πολύ χειρότερες από αυτές που έκανα εγώ, κανένας φορέας δεν είχε δείξει τέτοια ευαισθησία. Αν αυτό είχε συμβεί σε μια εκπομπή που δεν σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία, δεν πιστεύω πως θα υπήρχε όλη αυτή η αντίδραση. Είναι κάτι που δεν το λέω εγώ, ειπώθηκε μετά σε εκπομπές και γράφτηκε στο Internet.

Ειδικά όταν ακούστηκε πάλι το “Μήνυση στον Σεφερλή” για το θέμα με την τεχνητή γονιμοποίηση των σκύλων που έκανε ο Χρήστος Νέζος. Άρχισαν πια να λένε: “Έμεινα από τσιγάρα; Θα κάνω μήνυση στον Σεφερλή”. Όταν κάτι έχει τόσο μεγάλη απήχηση, φέρνει και ακραίες αντιδράσεις. Κάποιοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν όλο αυτό που συνέβη τις πρώτες μέρες και ήθελαν με κάποιον τρόπο να το χτυπήσουν. Όμως, όλη αυτή την ευθιξία θα ήθελα να τη δείξουν και σε άλλες, πραγματικά σοβαρές, καταστάσεις που ζούμε καθημερινά, όχι μόνο σε φάρσες. Αυτή η στοχοποίηση, που όποιος θέλει να ακουστεί πετάει το όνομα “Σεφερλής”, με ενοχλεί».

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *