Από 22 Μαρτίου στους κινηματογράφους η Μαρία Μαγδαληνή

κινηματογράφους η Μαρία Μαγδαληνή

Η Ρούνεϊ Μάρα είναι η Μαρία Μαγδαληνή σε μια ταινία που φωτίζει ένα από τα πιο παρεξηγημένα πρόσωπα της Ιστορίας.

 

Ο Γκαρθ Ντέιβις (Lion) συνεργάζεται με τους επιτυχημένους παραγωγούς των ταινιών «Lion» και «Ο Λόγος του Βασιλιά» και σκηνοθετεί το ανθρώπινο πορτρέτο μιας από τις πλέον αινιγματικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην Ιστορία.

Η Ρούνεϊ Μάρα, στην ιδιαίτερη αυτή βιογραφία, υποδύεται τη Μαρία, μια νεαρή γυναίκα που αναζητά ένα νέο τρόπο ζωής και, αψηφώντας τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής της οικογένειας, γίνεται μέλος ενός κοινωνικού κινήματος με επικεφαλής τον Ιησού το Ναζωραίο (στο ρόλο ο Χοακίν Φίνιξ). Σύντομα, η Μαρία βρίσκει τη θέση της μέσα στο κίνημα και το πνευματικό της ταξίδι την τοποθετεί στην καρδιά μιας ιστορίας που θα τη φέρει αντιμέτωπη με το πεπρωμένο του Ιησού και τη δική της θέση σ’ αυτό.

Η ανείπωτη ιστορία της Μαρία Μαγδαληνής, της πιστής ακολούθου του Ιησού, για πρώτη φορά θα ακουστεί.

κινηματογράφους η Μαρία Μαγδαληνή

Η ιστορία του Ιησού Χριστού έχει εμπνεύσει γενιές και γενιές σκηνοθετών, μεταξύ αυτών τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Μελ Γκίμπσον. Πρόκειται για μια ιστορία που έχει ειπωθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους, αλλά, η οποία, ούσα τόσο πλούσια και ανοιχτή σε ερμηνείες, ενέπνευσε τους παραγωγούς της συγκεκριμένης ταινίας ώστε να την προσεγγίσουν από διαφορετική σκοπιά, με εφαλτήριο ένα αρχαιολογικό εύρημα. «Η ανακάλυψη τμημάτων μιας περγαμηνής με το φερόμενο ως Ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής πυροδότησε την ιδέα να ειπωθεί η ιστορία αυτής της γυναίκας. […] Κάθε γενιά, άλλωστε, προσεγγίζει από τη δική της σκοπιά ιστορίες που βασίζονται στη σύγχρονη εποχή. Μια ταινία, λοιπόν, για να έχει κοινό οφείλει να έχει κάτι να πει που να το αφορά. Η γυναικεία οπτική της ιστορίας της ζωής και του θανάτου του Ιησού Χριστού ρίχνει φως σε θέματα που άπτονται στο σήμερα. [..] Από την άλλη είναι μεγάλη η ευθύνη όταν αφηγείσαι μια ιστορία που είναι τόσο σημαντική για τους ανθρώπους.» σχολιάζει ο Ι. Κάνινγκ, παραγωγός.

κινηματογράφους η Μαρία Μαγδαληνή

Το σενάριο ήθελε να δώσει φωνή σε ένα πρόσωπο της ιστορίας που έχει παραμείνει σιωπηλό τόσο καιρό και να φωτίσει πτυχές της ιστορίας του Ιησού από τη γυναικεία οπτική και να καταδείξει τον τρόπο που το μήνυμα του Ιησού ενδεχόμενα έγινε αντιληπτό από μια γυναίκα. Η σεναριογράφος Φιλίπα Γκόσλετ έκανε πολύμηνη έρευνα και συζήτησε με ραβίνους, ιερείς, Εβραίους ιστορικούς, αρχαιολόγους και μελετητές των Γραφών και δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ τους! Καθένας είχε τη δική του ερμηνεία για το κίνημα του Ιησού και τη σημασία του. Εκείνο, όμως, στο οποίο όλοι συμφωνούσαν ήταν πως η Μαρία Μαγδαληνή έπρεπε να θεωρείται απόστολος του Ιησού. Τόσο το σενάριο όσο και η παραγωγή επηρεάστηκε από πληθώρα θεολογικών και ιστορικών κειμένων, ενώ συνέδραμαν πολλοί Εβραίοι, Έλληνες Ορθόδοξοι και Καθολικοί ως σύμβουλοι, δίνοντας καθένας τη δική του οπτική. Συνεχίζει η σεναριογράφος «Δεν πρόκειται για κάποιο θεολογικό ή ιστορικό κείμενο. Η ιστορία επιδέχεται ερμηνειών και είναι μια ιστορία που αφηγούμαστε με κάθε σεβασμό στην πίστη των ανθρώπων. Μας δείχνει τη Μαρία ως βασική φιγούρα μέσα στο κίνημα του Ιησού και φωτίζει τη διαμάχη της με τους άνδρες – αποστόλους που φανερώνει πως ήταν πολύ κοντά στον Ιησού, έχει τη δική της ερμηνεία όσον αφορά στα διδάγματα του Ιησού και προσπαθεί να την μοιραστεί με τους αποστόλους. Το γεγονός πως είναι γυναίκα προκαλεί τριβές, ιδίως με τον Πέτρο κι αυτό δημιουργεί μια συγκλονιστική δυναμική. Η Μαρία συλλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο την έννοια του Βασιλείου και του μηνύματος του Ιησού θεωρώντας πως τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στη συγχώρεση και το έλεος. Πρέπει να αλλάξουμε αρχικά μέσα μας για να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας. Οι απόστολοι έχουν διαφορετική γνώμη. Επίσης, μια βασική διαφορά μεταξύ της Μαρία και των αποστόλων: εκείνη παραμένει δίπλα στον Ιησού κατά τη Σταύρωση, ενώ οι απόστολοι κρύβονται. Μια ιστορία ισότητα και φεμινισμού που αφορά κάθε πιστό, με την ιστορία να μην παρουσιάζεται γραμμικά, ο χρόνος να συρρικνώνεται και να παρουσιάζεται ένα εντελώς νέο κίνητρο, από το παραδοσιακό, για την πράξη του Ιούδα.

κινηματογράφους η Μαρία Μαγδαληνή

«Η Μαρία Μαγδαληνή έχει μείνει στο περιθώριο εδώ και αιώνες και θέλαμε να την επαναφέρουμε στη θέση που της αξίζει, στο επίκεντρο της ιστορίας του Ιησού, ως σημαντική απόστολο. Η ιστορία μας αφορά όλες τις θρησκείες και όλη την ανθρωπότητα. Η Μαίρη συνειδητοποιεί πως «το βασίλειο» ή όποια ουτοπία προσμένουμε οφείλει να γεννηθεί αρχικά μέσα μας. Το μήνυμα της Μαρίας είναι εξίσου επαναστατικό σήμερα και θέλουμε να ακουστεί», Ε. Σέρμαν, παραγωγός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *