Η Apple καταστρέφει τα προϊόντα της με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο που τα δημιουργεί. Η εταιρεία δεν διαθέτει μόνο μονάδες κατασκευής iphones, ipads και iMacs, αλλά και εργοστάσια που καταστρέφουν τα προϊόντα της.
Ένα από αυτά τα εργοστάσια βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο.
Η μονάδα είναι μία από τις λίγες που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο για να καταστρέψει και κατόπιν να ανακυκλώσει τα iPhones και διαδικασία υπόκειται σε αυστηρές προδιαγραφές και μυστικότητα προκειμένου να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι τίποτα δεν πάει χαμένο.
Η Apple έχει πουλήσει πάνω από 570 εκατομμύρια iPhones από τη στιγμή που ο Steve Jobs αποφάσισε να «ξαναδημιουργήσει το τηλέφωνο», εννέα χρόνια νωρίτερα. Η Apple δεν γνωρίζει πόσα από εκείνα τα κινητά κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά, στα χέρια του δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου ιδιοκτήτη τους ή ακόμη και ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, ωστόσο θέλει να εξασφαλίσει ότι αυτά που καταλήγουν στις χωματερές είναι ελάχιστα.
Αυτή είναι και η βασική αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας στο βιομηχανικό πάρκο του Χόνγκ Κόνγκ στην περιοχή Γουέν Λόνγκ η οποία ανήκει στην ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία της Apple, Li Tong Group. Παρά το γεγονός ότι και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως είναι η HP, Huawei, Amazon και η Microsoft ακολουθούν πρωτόκολλα για τις μεθόδους καταστροφής και ανακύκλωσης των προϊόντων τους, εκείνο της Apple είναι το πιο αυστηρό και λεπτομερές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι και εκείνο που ο κόσμος περιμένει από εμάς, νομίζω ότι οι πελάτες μας έχουν θέσει ψηλά «τον πήχη», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας για θέματα περιβάλλοντος, Lisa Jackson και συμπληρώνει ότι «πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία καθώς τα εξαρτήματα των προϊόντων είναι απίστευτα περίπλοκα».
Στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης ηλεκτρονικών είθισται να ανακυκλώνεται το 70% (κατά βάρος) των συσκευών που παρήχθησαν επτά χρόνια νωρίτερα. Όπως σημειώνει η Jackson, η Apple το ξεπερνά αυτό το ποσοστό και φθάνει το 85% συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων προϊόντων που δεν είναι της Apple και τα έχουν φέρει οι πελάτες.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέξει από όλο τον κόσμο και να καταστρέψει πάνω από 9 εκατομμύρια iPhone 3GS, τα οποία είναι μοντέλα του 2009. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι πωλήσεις των iPhones σκαρφάλωσαν στις 15 εκατομμύρια μονάδες κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, η καταστροφή και ανακύκλωση των προϊόντων της Apple είναι μια επιχειρηματική δράση που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, το 2014 συνέλλεξε πάνω από 40.00 τόνους από ανακυκλωμένες συσκευές συμπεριλαμβανομένων και υλικών όπως είναι ο χάλυβας, σε ποσότητες που είναι ικανές να χτιστούν 100 μίλια σιδηροδρομικών γραμμών.
Η διαδικασία ξεκινά από τα εκατοντάδες καταστήματα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο στο φυσικό χώρο ή online όπου η επιχείρηση προσφέρει πιστοποιητικά δώρου για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες των iPhones να ξαναπουλήσουν τις συσκευές τους.
News
«Λαμπρά Παράσιτα» του Philip Ridley
«Λαμπρά Παράσιτα» του Philip Ridley. Με τη σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία του Philip Ridley «Λαμπρά Παράσιτα» κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο
News
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων εμπλουτίζει τη μόνιμη έκθεσή του
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων εμπλουτίζει τη μόνιμη έκθεσή του. Την περίοδο του Πάσχα, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου...
News
H Dj Myrophora καλεσμένη στο Talk To Mad
H Dj Myrophora καλεσμένη στο Talk To Mad. H Ilenia Williams υποδέχεται στην παρέα της την Dj Myrophora! Πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την...
News
Κυριακή του Πάσχα: Ήθη & έθιμα σε 9 νησιά της Ελλάδας
Κυριακή του Πάσχα: Ήθη & έθιμα σε 9 νησιά της Ελλάδας. Το «Πάσχα» στα Εβραϊκά σημαίνει: διάβαση, πέρασμα. Είναι εβραϊκή γιορτή σε ανάμνηση...
News
Οδηγός πραγματικού πασχαλινού τραπεζιού για vegan
Οδηγός πραγματικού πασχαλινού τραπεζιού για vegan. Πλησιάζει το πασχαλινό τραπέζι και το άγχος γύρω από τις αναμενόμενες...
News
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Η ταινία που βλέπουμε κάθε χρόνο όσα χρόνια κι αν περάσουν
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Η ταινία που βλέπουμε κάθε χρόνο όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και ποιος δεν έχει δει τη θρυλική σειρά του Φράνκο